Spis treści
– WSTĘP –
DROGIE, SZANOWNE, PODZIWIANE,
Podzielamy pogląd, że jedynie w pełni zdrowi rodzice mogą przekazać zdrowe życie.
Przedstawiliśmy w tym miejscu wybrane witaminy i minerały, o szczególnym znaczeniu dla kobiet spodziewających się dziecka oraz karmiących. O wyjątkowej roli tych składników pożywienia wiedziano od pokoleń (np. kwas foliowy) lub można przeczytać od niedawna (np witamina B4).
Zachęcamy więc do dalszej lektury oraz do odwiedzenia zakładki pt PIERWIASTKI ŻYCIA; jest ona poświęcona roli witamin i minerałów w zdrowym człowieku. U niemowlęcia, u dziecka, nastolatka i seniora.
Początkowo niniejszy wstęp miał wyglądać inaczej. Postanowiliśmy go zmienić, aby uniknąć przestróg, napomnień i upomnień oraz bicia na trwogę. Ponieważ jest to ostatnie, co powinno spotkać przyszłe mamy. Zamiast tego prosimy o przeczytanie rozdziału i namysł.
PROSIMY
PROSIMY
PROSIMY
WITAMINY
– WITAMINA A –
Bywa nazywana – wzrostową, przeciwwskaźnikową lub przeciwkseroftalmiczną. Koenzym barwników wzrokowych. Jest rozpuszczalna w tłuszczach.
ZDROWOTNE SKUTKI LUB OBJAWY NIEDOBORÓW
Brak witaminy powoduje:
WYSYCHANIE I ZANIKANIE NABŁONKÓW, A CO ZA TYM IDZIE, OTWIERANIE WRÓT ZAKAŻENIOM RÓŻNEGO TYPU
zaburzenie prawidłowej regeneracji nabłonków komórkowych całego ciała
w zębach – zanik zębiny i miazgi
zahamowanie wzrostu
niedorozwój fizyczny
upośledzenie rozwoju kośćca
upośledzenie rozwoju nabłonków
upośledzenie rozwoju błon śluzowych
utrata masy ciała
niektóre formy nieodróżniania barw
OSTRZEŻENIA
Witamina A w ciąży – jej nadmiar szczególnie groźny
Nadmiar witaminy A jest szczególnie toksyczny dla płodu. Jej przedawkowanie może spowodować rozwój wad wrodzonych. Z tego powodu kobiety w ciąży nie powinny sięgać po suplementy diety zawierające witaminę A, a także ograniczyć spożycie mięsa, które zawierają witaminę A w postaci retinolu (np. wątróbki). Natomiast można jeść w dowolnej ilości warzywa i owoce zawierające beta-karoten. Jest on bowiem przekształcany w wątrobie w witaminę A w takiej ilości, jaką organizm potrzebuje. Jedząc warzywa i owoce nie ma możliwości przedawkowania witaminy „A”. (podano za portalem www.poradnikzdrowie)
Skuteczność witaminy „A” zmniejsza się przy braku witaminy „D” w organizmie. J.F. Balch, super antyoksydanty
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
„Można spożywać duże ilości beta-karotenu bez żadnych objawów niepożądanych (no, prawie; czasami twoja skóra może ulec zażółceniu), podczas gdy retinol jako witamina rozpuszczalna w tłuszczach może dawać przy przedawkowaniu objawy toksyczne”. ,J.F. Balch, Super antyoksydanty
Beta- karoten – barwnik występujący m.in. w mleku, niektórych żółtych i ciemnozielonych warzywach (…). Organizm przekształca beta- karoten w prowitaminę A, z której tworzy witaminę A, niezbędną do prawidłowego widzenia, zachowania prawidłowego stanu tkanek, sprawnego układu odpornościowego i rozwoju kości. J.F. Balch, Super antyoksydanty
„OCZY PRACUJĄ̨ NA WITAMINIE „A” W.Poprzęcki, Ziołolecznictwo
Witamina A jest niezbędnym czynnikiem pobudzającym wzrost ludzi i zwierząt w początkowych stadiach życia. W organizmie ludzkim całkowicie zastępuje prowitaminę̨ A, ale przy zdrowej wątrobie, gdyż prowitaminy w wątrobie pod wpływem enzymu karotenazy zmieniają̨ się przez rozpad w witaminę̨ A. Jednakże u ludzi z czynnościową lub wtórną wadą wątroby karoteny nie zażegnają̨ niebezpieczeństwo awitaminozy, działanie lecznicze wywiera tylko akseroftol. W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
Niedobory witaminy A (zwanej wzrostową) poważnie skutkują w organizmie. W organizmie ludzkim witamina A pełni różnorodne funkcje. Przede wszystkim współdziała w regeneracji rodopsyny, czyli purpury wzrokowej, barwnika niezbędnego do prawidłowego widzenia w zmniejszonym świetle. W.Poprzęcki, Ziołolecznictwo
Brak witaminy powoduje w oczach hemeralopię, czyli upośledzone widzenie zmierzchowe, tzw. kurzą ślepotę, a dalszym tego etapem jest kilka form nieodróżniania barw, czyli daltonizm1*, zaburzenie prawidłowej regeneracji nabłonków komórkowych całego ciała, rogowacenie błon śluzowych, wysychanie i zanikanie nabłonków, a co za tym idzie, otwieranie wrót zakażeniom różnego typu. W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
Poza tym zmiany w obrębie nabłonków skóry całego ciała przy braku witaminy A prowadzą do zrogowacenia i obumierania nabłonków. Skóra staje się sucha, gruczoły łojowe ulegają̨ degeneracji, rogowaceniu (kserodermia). W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
W obrębie oka, oprócz wyżej wymienionych zmian w widzeniu, występuje wysychanie nabłonka spojówek (kseroftalmia, czyli stały „piasek w oczach”), zmętnienie i rozpad rogówki (keratomalacja), prowadzące do ślepoty. W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
W drogach oddechowych następuje zanik błony śluzowej nosa, upośledzenie węchu, cuchnący stan zapalny nosa, suchość gardła, chrypka, wysychanie nabłonków w oskrzelikach i pęcherzykach płucnych (dychawica oskrzelowa). W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
Zjawia się (…) zanik błon śluzowych przewodu pokarmowego (stan zapalny jelit), biegunka, zahamowanie wydzielania soku żołądkowego. Poza tym może występować w kościach porowatość „osteoporoza”, a w zębach zanik zębiny i miazgi. Witold Poprzęcki (wszystkie wytłuszczenia od red.) W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
Miazgę̨ ze świeżych korzeni lub wyciśnięty sok z marchwi podaje się w zaburzeniach trawiennych niemowlętom, zwłaszcza gdy nie są̨ karmione mlekiem matki. A. Ożarowski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowania
Uwaga: marchew powinna pochodzić z upraw, na których nie stosowano nawozów mineralnych, a zwłaszcza nawozów azotowych mogących grozić zatruciem. A. Ożarowski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowania
Uwaga: kuracji sokiem i surówką z marchwi nie należy przeciągać tygodniami, gdyż witamina A nie jest w nadmiarze obojętna dla ustroju i może spowodować poważne zatrucia. A. Ożarowski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowania
Skuteczność witaminy A zmniejsza się przy braku witaminy D w organizmie. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Witamina A jest konieczna do zachowania zdrowia wilgotnych, miękkich tkanek, takich jak błony śluzowe, skóra, a także oczy i włosy. J.F. Balch, Super antyoksydanty
WYSTĘPOWANIE PROWITAMINY „A” (KAROTEN)
mleko sprzedażne 3 % tłuszczu
mleko kozie
śmietanka 10% tłuszczu
śmietana 28%
mleko pełne sproszkowane
żółtko jaja kurzego
masło śmietankowe
łój wołowy
olej słonecznikowy
margaryna
kukurydza
żyto w całości
kalarepa
brukiew
chrzan
kiełki żytnie
kiełki pszenne
otręby pszenne
marchew
ziemniak
pasternak
rzodkiewka
seler
szparag
cebula
pietruszka – korzeń
liść
kalafior
rzeżucha
koperek – nać
cykoria
botwina
rabarbar
brukselka
kapusta biała
kapusta czerwona
kapusta włoska
szczaw
szpinak
ogórek
dynia
papryka – owoc
pomidor
fasola szparagowa
fasola biała – ziarno
groch zielony
groch dojrzały
jabłko
gruszka
morele
wiśnia
brzoskwinia
śliwka węgierka
renkloda
jeżyna
poziomka
czarna jagoda
malina
porzeczka czerwona
porzeczka czarna
żurawina
pomarańcza
mandarynka
melon
cytryna
figa
orzech laskowy
owoc jarzębiny
rodzynki
sok z marchwi
keczup pomidorowy
WITAMINĘ „A” ZNAJDZIEMY W ZNACZNIE MNIEJSZYM ASORTYMENCIE PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH, A MIANOWICIE
mleko spożywcze krowie 3% tłuszczu
mleko kozie
śmietanka 10% tłuszczu
śmietana 28% tłuszczu
mleko pełne sproszkowane
żółtko jaja
masło śmietankowe
łój wołowy
tran
oliwa
margaryna
wątroba barania
nerki baranie
wątroba cielęca
nerki cielęce
wątroba wołowa
nerki wołowe
wątroba wieprzowa
gęś
halibut
śledź
wątłusz
węgorz
pstrąg
łosoś
pikling
czekolada mleczna
– WITAMINA „B1” –
Tiamina.
ZDROWOTNE SKUTKI LUB OBJAWY NIEDOBORÓW
Brak witaminy „B1” powoduje:
zapalenie wielonerwowe, czyli tzw. zapalenie korzonków
porażenie częściowe lub ogólne np. jednostronny paraliż nerwu twarzowego
zwyrodnienie nerwów obwodowych
śpiączka cukrzycowa
zatrucia alkoholem
nerwice
migreny
zaburzenia czucia
zmiany anatomiczne w wegetatywnym układzie nerwowym
zwolniona czynność serca
zmiany w układzie krwionośnym
pląsawica
ischias
atonia przewodu pokarmowego
czyraczyca
brak kwasów żołądkowych
nadczynność tarczycy
tężyczka
niepowściągliwe wymioty ciężarnych
zatrucie pokarmowe niemowląt
choroba beri-beri
porażenia
przykurcze
nerwowość
uczucie zmęczenia
upośledzenie koncentracji uwagi
zaburzenia pamięci
tachykardia
osłabienie mięśniowe
obrzęki
zaniki gruczołów dokrewnych
spadek ciśnienia krwi
zmniejszona zdolność skupiania uwagi (Różański za W. F. Zelenin i N. A. Kurszakow)
szybkie męczenie się umysłowe (Różański za W. skiF. Zelenin i N. A. Kurszakow)
osłabienie mięśni (Różański za W. F. Zelenin i N. A. Kurszakow)
zmniejszone łaknienie (Różański za W. F. Zelenin i N. A. Kurszakow)
zaparcia (Różański za W. F. Zelenin i N. A. Kurszakow)
porażenie nerwów i atrofia (zanik) mięśni kończyn
choroba beri-beri
zaburzenia obwodowego układu nerwowego (oczopląs, zaburzenia pamięci i koncentracji, zakłócenia równowagi emocjonalnej) (podano za www.poradnik zdrowie)
niewydolność krążenia (przyspieszone bicie serca, powiększenie serca, opuchlizna kończyn górnych i dolnych) (podano za www.poradnik zdrowie)
zaburzenia trawienia (brak łaknienie, nudności, wymioty, biegunki) (podano za www.poradnik zdrowie)
uczucie chronicznego zmęczenia
drżenie mięśni
arytmia serca
zawroty głowy
reakcje alergiczne
Zmęczenie
drażliwość
depresja
dyskomfort w jamie brzusznej
trudności w trawieniu węglowodanów, co skutkować może otyłością, cukrzycą, miażdżycą
utrata koncentracji
trudności w oddychaniu
podwyższony rytm serca
zaburzenia trawienia
zaburzenia pracy mięśni
atonia i zanik mięśni
DLACZEGO NIE PODAJEMY OBJAWÓW I SKUTKÓW NADMIARU WITAMINY W ORGANIZMIE?
Ponieważ w ślad za Witoldem Poprzęckim i innymi znawcami tematu i badaczami kierujemy się opinią, że najlepszym i bezpiecznym sposobem dostarczenia witamin do organizmu jest sposób żywieniowy zamiast „pigułkowego”. W przeciwnym razie mogą się pojawiać poważne niekiedy skutki uboczne. Naturalnie, można ich uniknąć, ale wymaga to systematycznego określania poziomu witamin. Do tego celu są konieczne badania laboratoryjne. Niektóre badania są w naszych warunkach trudno dostępne i/lub kosztowne, a więc – nie są dostępne dla wszystkich. (przyp. red.)
– PRZESTROGI (wg Witolda Poprzęckiego) –
– MIĘDZY ZDROWIEM A CHOROBĄ JEST TRAWIENIE. Witold Poprzęcki
– nie ilość jednej witaminy w jednym artykule spożywczym ma decydujące znaczenie w zwalczaniu danej awitaminozy, ale ogólna dostawa artykułów wielowitaminowych.
– zapas witamin w organizmie w dostatecznej ilości trzeba stworzyć w sposób „kuchenny”, nie „apteczny”, to znaczy drogą racjonalnego żywienia zapobiegawczego, a nie zwiększonego dawkowania w przypadkach konkretnej choroby. Bo i w żadnym przypadku ten zapas nie będzie tak duży, aby troskę̨ o to zdjął z nas na rok czy dłużej.
– z równą̨ pilnością̨ należy dbać o dobre trawienie, jak o racjonalne żywienie, gdyż obie przyczyny tej czy innej awitaminozy leżą̨ w którymś z tych powodów albo w obu: brak dowozu witaminy i złe ich przyswajanie, które się zjawia przy każdej formie niestrawności.
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
Utrzymanie w organizmie odpowiedniego poziomu witamin z grupy B pozytywnie wpływa na rozwój płodu (potrzebne źródło)
WYSTĘPOWANIE WITAMINY „B1”
mleko krowie spożywcze 3% tłuszczu
mleko kozie
śmietanka 10% tłuszczu
śmietana 28 % tłuszczu
mleko sproszkowane
żółtko jaja
białko jaja
masło śmietankowe
baranina
wątroba barania
nerki baranie
cielęcina chuda
cielęcina tłusta
wątroba cielęca
nerki cielęce
wieprzowina chuda
wieprzowina tłusta
wątroba wieprzowa
nerki wieprzowe
królik
konina
pasztet wątrobowy
kaczka
gęś
flądra
halibut
śledź
dorsz
makrela
sardynka
wątłusz
węgorz
szczupak
łosoś
sandacz
pikling
jęczmień wyłuskany cały
gryka łuskana
proso łuskane
ryż polerowany.
kiełki pszenne
otręby pszenne
chleb żytni
chleb graham
makaron
marchew
ziemniak
czosnek
kalarepa
brukiew
chrzan
pasternak
czarna rzodkiew
rzodkiewka
burak
seler
szparag
cebula
pietruszka
kalafior
rzeżucha
koper – nać
sałata
cykoria
botwina
rabarbar
brukselka
kapusta biała
kapusta czerwona
kapusta włoska
szpinak
kukurydza młoda
dynia
owoc papryki
pomidor
fasola szparagowa
fasola biała – ziarno
groszek zielony
groch, dojrzały
liść pietruszki
pieczarka
jabłko
gruszka
morela
czereśnia
brzoskwinia
śliwka węgierka
jeżyna
poziomka
czarna jagoda
malina
borówka brusznica
agrest
winogrona
pomarańcza
grejpfrut
mandarynka
melon
cytryna
figa
orzech laskowy
orzech włoski
rodzynki
miód
kakao
czekoladą mleczna
drożdże piekarskie
keczup pomidorowy
– WITAMINA „B2” –
Ryboflawina
ZDROWOTNE SKUTKI LUB OBJAWY NIEDOBORÓW
Brak witaminy „B2” powoduje:
zahamowanie rozwoju umysłowego u dzieci
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
„Osoby pod wpływem stresu zużywają więcej witamin”.J.F. Balch, Super antyoksydanty
„Ryboflawina usprawnia metylację, czyli proces oczyszczania organizmu”. Suzy. Cohen Tarczyca
WYSTĘPOWANIE WITAMINY „B2”
mleko krowie spożywcze 3% tłuszczu
mleko kozie
śmietanka 10% tłuszczu
śmietana 28% tłuszczu
mleko pełne sproszkowane
żółtko jaja
białko jaja
masło śmietankowe
baranina
wątroba barania
nerki baranie, cielęce
cielęcina chuda
cielęcina tłusta
wątroba cielęca
wołowina chuda
wołowina tłusta
wątroba wołowa
nerki wołowe
wieprzowina chuda
wieprzowina tłusta
wątroba wieprzowa
nerki wieprzowe
królik
konina
pasztet wątrobowy
kaczka, gęś
kura
flądra
halibut
śledź
dorsz
makrela
sardynka
wątłusz
węgorz
pstrąg
szczupak
karp
łosoś́
sandacz
pikling
jęczmień łuskany cały
owies łuskany cały
płatki owsiane
kukurydza – całe ziarno
żyto – całe ziarno
pszenica – całe ziarno
gryka łuskana
proso łuskane
ryż polerowany
manna
mąka z kukurydzy
kiełki żytnie
kiełki pszenne
otręby pszenne
chleb żytni z pełnego przemiału
graham
makaron, marchew
ziemniak
czosnek
kalarepa
brukiew
por
chrzan
czarna rzodkiew
rzodkiewka
burak
szparag
seler
cebula
pietruszka – korzeń
kalafior
rzeżucha
koperek zielony
sałata
cykoria
liść mniszka
botwina
rabarbar
brukselka
kapusta biała, czerwona, włoska
szpinak
ogórek
kukurydza świeża
dynia
owoc papryki
pomidor
fasola szparagowa
fasola biała – ziarno
groch zielony
groch dojrzały
liść pietruszki
pieczarka
śliwka węgierka
jeżyna
poziomka
czarna jagoda
malina
porzeczka czarna
porzeczka czerwona
porzeczka biała
żurawina
borówka-brusznica
agrest
winogrona
pomarańcza
mandarynka
melon
cytryna
orzech laskowy
orzech włoski
rodzynki
miód
kakao
czekolada mleczna
drożdże
keczup pomidorowy
– WITAMINA „B4” –
Cholina
ZDROWOTNE SKUTKI LUB OBJAWY NIEDOBORÓW WITAMINY”B4″
Brak witaminy „B4” powoduje:
U ciężarnych kobiet: wady ośrodkowego układu nerwowego u dziecka
U ciężarnych kobiet: osłabienie funkcji układu odpornościowego u dziecka
U ciężarnych kobiet: zaburzenia rozwoju intelektualnego u dziecka i w późniejszym życiu
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
Ograniczenia spożycia jaj z obawy o nadmiar cholesterolu w diecie prowadzi do niedoboru choliny. Poradnik zdrowie
Zapotrzebowanie na cholinę wzrasta w przypadkach częstego rozdrażnienia i wzmożonego napięcia nerwowego oraz w przypadku nadużywania alkoholu. Poradnik zdrowie
Większość kobiet w ciąży ma niedobory choliny. Substancja ta ośmiokrotnie zmniejsza ryzyko występowania zespołu Downa i autyzmu u dzieci. Prof. dr. Romuald Dębski
Cholina jest niezwykle ważną substancją dla ludzkiego organizmu. Przede wszystkim – dla rozwoju dziecka już w okresie płodowym. Jeżeli dzieci nie otrzymują odpowiedniej ilości choliny nie rozwijają się prawidłowo, czy to w okresie ciąży czy później w okresie karmienia piersią. Prof. Steven Zeisel
Cholina jest bardzo ważną substancją. Dostarcza tzw. grupę metylową, a jej brak zmienia permanentnie oznakowanie kodu genetycznego czy sieci DNA. Zmienia także procesy metaboliczne zachodzące w ciele ludzkim do końca naszego życia. Prof. Steven Zeisel
Gdybyśmy upowszechnili wiedzę, że doprowadzenie (za pomocą dość prostej metody jaką jest suplementacja choliny) do tego, żeby stężenie choliny w organizmie matki było wystarczające, może ośmiokrotnie zmniejszyć ryzyko występowania Zespołu Downa to wydaje się, że byłoby to jedną z najważniejszych rzeczy w profilaktyce perinatologicznej* którą moglibyśmy w najbliższym czasie osiągnąć. Prof. dr Romuald Dębski
„Osoby pod wpływem stresu zużywają więcej witamin B”. J.F. Balch, Super antyoksydanty
*Perinatologia- opieka medyczna nad matką i jej dzieckiem
ZIOŁOWE I ŻYWIENIOWE ŹRÓDŁA WITAMINY „B4”
Szpinak
Pomidory
Groch
Kapusta
Wątroba
Fasola
Jaja kurze (żółtko jaja kurzego)
Kiełki pszenicy
Otręby pszenne
Pistacje
Orzechy ziemne
Zielony groszek
Soja
Soczewica
Wołowina (od zwierząt karmionych tradycyjnie- przyp. red)
Kurczak (od zwierząt karmionych tradycyjne – przyp. red)
Płatki owsiane
Sałata
Ryby
Mleko (od zwierząt karmionych tradycyjnie -przyp. red)
Ser
NAJWAŻNIEJSZE FUNKCJE CHOLINY (ZA PROF.DR. ROMUALDEM DĘBSKIM)
Wspomaga rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego płodu
Wspiera aktywny transport substancji odżywczych przez łożysko
Ma znaczący wpływ na ochronę struktury DNA płodu
Reguluje pracę wątroby matki
Poprawia przepływ krwi w łożysku
minimalizuje możliwość wystąpienia stanu przedrzucawkowego
Redukuje poziom homocysteiny- czynnika odpowiedzialnego za powstawanie wad rozwojowych płodu
Zmniejsza ryzyko wystąpienia u dziecka chorób wywołanych stresem tj. cukrzycy typu II i nadciśnienia
zmniejsza ryzyko występowania zespołu Downa i autyzmu u dzieci
– WITAMINA „B9” –
Kwas foliowy, dawniej zwana witaminą B0, witaminą M, witaminą B11
Bardzo ważny czynnik w procesie krwiotwórczym szpiku kostnego. Ściśle współdziała z witaminą B12 (podajemy za H. R)
ZDROWOTNE SKUTKI LUB OBJAWY NIEDOBORÓW
Brak witaminy „B9” powoduje:
nadmierny rozwój krwinek czerwonych, szczególnie w okresie ciąży i u noworodków
u dzieci i młodzieży zahamowanie wzrostu
zaburzenia rozwojowe płodu
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
Od lat niepodważalna jest pozycja kwasu foliowego, który zapobiega powstawaniu wad neurologicznych u dziecka
Kwas foliowy jest znany jako ważna witamina prenatalna, ponieważ zmniejsza liczbę wad wrodzonych. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Suplementacja kwasu foliowego w trakcie ciąży redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia rozszczepu kręgosłupa u płodu- poważnej wady rozwojowej mogącej powstać około trzeciego tygodnia ciąży. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Kwas foliowy (…) przekształcany jest w organizmie człowieka do czynnej formy – kwasu folinowego. Kwas folinowy to koenzym niezbędny do syntezy kwasów nukleinowych i białek. Warunkuje podział komórek, proces wzrostu, rozwoju tkanek oraz procesy regeneracji. Niedobór kwasu foliowego powoduje niedokrwistość, leukopenię i trombocytopenię, zmiany zwyrodnieniowe w układzie nerwowym, osłabienie i zanik mięśni oraz zapalenie śluzówki żołądka. Ściśle współdziała z witaminą B12. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Obecnie kwas foliowy znajduje się w centrum uwagi jako antyoksydant, a przede wszystkim jako substancja zwalczająca raka. J. F. Balch, Super antyoksydanty
Kwas foliowy, witamina B6 i witamina B 12 są konieczne do zakończenia przemiany homocysteiny w cysteinę. Zwiększona ilość homocysteiny we krwi uszkadza bezpośrednio tętnicę i jej śródbłonek. J.F. Balch, Super antyoksydanty
WYSTĘPOWANIE WITAMINY „B9”
mleko krowie spożywcze 3% tłuszczu
mleko sproszkowane
wątroba barania
wątroba wołowa
nerki wołowe
wątroba wieprzowa
pasztet wątrobowy
kura
halibut
makrela
wątłusz
karp
mąka z kukurydzy
kiełki pszenne
chleb pszenny z pełnego przemiału
makaron
kalarepa
seler
szparag
brukiew
cebula
czosnek
koperek zielony
botwina
rabarbar
brukselka
kapusta biała
ogórek
dynia
pomidor
groch zielony
groch dojrzały
pieczarka
jabłko
czarna jagoda
borówka brusznica
pomarańcza
orzech laskowy
orzech włoski
kawa
drożdże
szpinak
ziarna słonecznika
kurkuma
imbir
tymianek
soczewica
burak
żółtka jaj
banany
pomarańcze
awokado melony
sok pomidorowy
cytryny
jabłka
– WITAMINA „B15” –
kwas pangamowy
ZDROWOTNE SKUTKI LUB OBJAWY NIEDOBORÓW
Marskość wątroby
stłuszczenie wątroby
Miażdżyca
choroba wieńcowa
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
„Porównując poszczególne braki witaminowe między sobą̨, z łatwością̨ zorientujemy się, że na ten lub inny objaw chorobowy zewnętrzny składa się brak dwu lub więcej witamin”. W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
Awitaminoza może mieć dwie przyczyny: l – monotonne wyżywienie, w którym brak było artykułów wielowitaminowych i 2 – złe trawienie, w wyniku; którego organizm nie przyswajał sobie odpowiednich składników wyżywienia, m.in. właśnie witamin. Poprzęcki (jest też przyczyna trzecia: jedno i drugie- przyp. red)
Kobiety stosujące doustne środki antykoncepcyjne zużywają więcej witamin J.F. Balch, Super antyoksydanty
Osoby pod wpływem stresu zużywają więcej witamin B. J.F. Balch, Super antyoksydanty
„W przedwczesnej głuchocie lub wynikającej z wieku należy stosować witaminy A, B i E oraz jod”. Prof. J. Aleksandrowicz, Ziołolecznictwo- podręcznik dla lekarzy
WYSTĘPOWANIE WITAMINY „B15”
morele
brzoskwinie
zboża
– WITAMINA „C” –
Kwas askorbinowy. W organizmie ludzkim nie utrzymuje się dłużej jak dwie doby. Bierze udział w syntezie kolagenu. Ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
ZDROWOTNE SKUTKI LUB OBJAWY NIEDOBORÓW
kruchość naczyń krwionośnych
zaburzenia wzrostu u dzieci
zaburzenia w rozwoju zębiny
CO POTRAFI WITAMINA C
Opracowano na podstawie dr. Ulrich Strunz, „Ulecz siebie”
Neutralizuje wolne rodniki, które często wiązane są z powstawaniem raka.
Wspiera przyswajanie żelaza
Bierze udział w redukcji cholesterolu w kwasie żółciowym.
Odtruwa wątrobę
Jest potrzebna do produkcji hormonów tarczycy.
Jest niezbędna do wytwarzania kolagenu
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
Organizm człowieka nie wytwarza wit. C. Aleksandrowicz, Ziołolecznictwo, Poradnik dla lekarzy
Uważa się, że przyczyną zmian chorobowych w jaskrze jest nieprawidłowy skład i budowa podstawowych struktur oka złożonych z kolagenu, który jest głównym białkiem organizmu, łącznie z okiem. (…) w utrzymaniu odpowiedniego składu kolagenu nadzwyczaj ważna jest witamina C. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Poza tym witamina C jest niezbędna w stanach wyczerpania, rekonwalescencji w gruźlicy, zapaleniu płuc, skłonności do przeziębień oraz w leczeniu ran. W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
W organizmie ludzkim nie utrzymuje się dłużej jak dwie doby. W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
Sam organizm nie potrafi wytwarzać witaminy C, trzeba ją dostarczyć w pożywieniu lub w dawkach uzupełniających dietę. Dr. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Stosowanie witaminy C odegrało decydującą rolę (jak wynika z wyników badań -przyp. red) w zapobieganiu i rozwoju raka płuca. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Jedną z najbardziej j fascynujących cech witaminy C jest jej współdziałanie z innymi antyoksydantami. (np. z witaminą E- przyp. red.) dr. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Witaminy stanowią egzystencjalną część procesów komórkowych (…) bez nich procesy się wykolejają. Dr. Ulrich Strunz, Ulecz siebie
Witamina C jest potrzebna do produkcji hormonów tarczycy. Dr. Ulrich Strunz, Ulecz siebie
Witamina C jest niezbędna do wytwarzania kolagenu; jest to substancja występująca w tkance łącznej, która wpływa na elastyczność (w efekcie- na zdrowy stan – przyp. red) skóry, stawów, mięśni, kości i naczyń. Dr. Ulrich Strunz, Ulecz siebie
Chory organizm walczy i dlatego potrzebuje szczególnie dużo składników odżywczych, w szczególności zaś witaminy C. Dr. Ulrich Strunz
Witamina C ma korzystny wpływ na przebieg leczenia nowotworów, na ogólną odporność organizmu przez zwiększenie jego mechanizmów obronnych, zwłaszcza u dzieci, osób starszych, rekonwalescentów i kobiet w ciąży oraz matek karmiących. A. Ożarowski, W. Jaroniewski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie
Dostatecznie wysoki poziom witaminy C w organizmie chroni przed zatruciem różnymi lekami, substancjami szkodliwymi zawartymi w powietrzu, wodzie i pożywieniu. A. Ożarowski, W. Jaroniewski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie
Bardzo cenną zaletą tej witaminy jest hamowanie tworzenia się w przewodzie pokarmowym tzw. nitrozoamin, które są̨ związkami rakotwórczymi, powstającymi w przewodzie pokarmowym w wyniku spożywania warzyw uprawianych z dużym nadmiarem nawozów azotowych. A. Ożarowski, W. Jaroniewski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie
*Niektórzy autorzy tematu skłaniają się do uzupełniania niedoborów witaminy C ze źródeł naturalnych i wykazują większą przyswajalność oraz skuteczność tej formy (ze względu na substancje towarzyszące witaminie (przyp. red.)
„Brak witaminy C w organizmie ludzkim powoduje przede wszystkim ciężkie schorzenia zespołowe o wspólnej nazwie gnilca, czyli szkorbutu, na który składają̨ się objawy następujące: skaza krwotoczna, ubytek na wadze, kruchość naczyń krwionośnych, skłonność do wybroczyn, zmiany w kościach (łamliwość, porowatość), gnilne zapalenie dziąseł, przyzębica (paradentosis), wypadanie zębów, zaburzenia w rozwoju zębiny, zmiany w ozębnej, ponadto indywidualnie lub razem występują̨ zaburzenia wzrostu u dzieci, alergie, zaćma soczewkowata zatrucia tyroksyną, wrzód żołądka, dwunastnicy i jelit.
Źródło: „Ziołolecznictwo” Witold Poprzęcki, str. 48, Warszawa, 1989
Wykazano, że soki z roślin bogate w witaminę C działają lepiej, efektywniej, skuteczniej niż czysta witamina C. Autorzy (badań- przyp. red) spostrzegli, że podawanie czystej witaminy C zwiększa nawet przepuszczalność naczyń krwionośnych, co nie występuje przy stosowaniu wyciągów z roślin, będących źródłem witaminy „C”. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
(…) najtrudniejsza jest sprawa z witaminą C, bo ona opuszcza nasz organizm w ciągu 24, a najdalej 48 godzin, czyli już od trzeciego dnia wkraczamy w awitaminozę̨, z początku bez objawową, a później, jeśli będą jednocześnie dochodzić do tego inne braki witaminowe, objawy mogą wystąpić́ gromadnie. W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
Witamina C obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, hamuje agregację płytek krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Potrafi zablokować we krwi działanie wolnych rodników zanim zaatakują cząsteczki LDL. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Witamina C pobudza odporność organizmu, wzmacniając czynność grasicy i węzłów chłonnych. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Między syntetyczną a naturalną witaminą C nie ma różnic chemicznych, są natomiast wyraźne różnice w szybkości wchłaniania z przewodu pokarmowego i w skutecznościdziałania. Naturalna wit. C jest 3—5-krotnie bardziej aktywna niż syntetyczna, szybciej osiąga i dłużej utrzymuje niezbędne stężenie w organizmie, gdyż towarzyszące jej flawonoidy i kwasy organiczne chronią ją przed rozkładem. J. Aleksandrowicz, Ziołolecznictwo podręcznik dla lekarzy
WYSTĘPOWANIE WITAMINY C
mleko krowie spożywcze
mleko kozie
śmietanka 10% tłuszczu
śmietana 26% tłuszczu
mleko sproszkowane
białko jaja
łój wołowy
margaryna
wątroba barania
nerki baranie
wątroba cielęca
nerki cielęce
wątroba wołowa
nerki wołowe
wątroba wieprzowa
nerki wieprzowe
królik
konina
pasztet wątrobowy
kura
śledź
dorsz
wątłusz
łosoś
marchew
ziemniak
czosnek
kalarepa
brukiew
por
chrzan
pasternak
czarna rzodkiew
rzodkiewka
burak
seler
szparag
cebula
pietruszka
kalafior
rzeżucha
koperek
sałata
cykoria
botwina
rabarbar
kapusta brukselka
kapusta biała
kapusta czerwona
kapusta włoska
szczaw
szpinak
dynia
owoc papryki
pomidor
fasola szparagowa
fasola biała – ziarno
groch zielony
groch dojrzały
liść pietruszki
pieczarka
jabłko
gruszka
morela
czereśnia
wiśnia
brzoskwinia
śliwka węgierka
renkloda
jeżyna
poziomka
czarna jagoda
malina
porzeczka czerwona
porzeczka czarna
porzeczka biała
żurawina
borówka-brusznica
agrest
winogrona
pomarańcza
grejpfrut
mandarynka
melon
cytryna
orzech lasowy
orzech włoski
rodzynki
sok z marchwi
miód
keczup pomidorowy (najlepiej „domowej roboty” – przyp. red)
papryka
sok z kiszonej kapusty
– WITAMINA „D” –
Kalcyferol.
Nie rozpuszcza się w wodzie. Rozpuszcza się w tłuszczach.
ZDROWOTNE SKUTKI LUB OBJAWY NIEDOBORÓW
Krzywica u młodych osobników
Zaburzenia rozwoju chrząstek
Kości krzywią się i nie twardnieją (u niemowląt)
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
Najlepszym stabilizatorem i katalizatorem dla witaminy D jest kminek, koper, czarnuszka i anyż. W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
Prawidłowe nasycenie witaminą D zmniejsza ryzyko całego szeregu patologii ciąży, porodu przedwczesnego, cukrzycy ciążowej czy różnego rodzaju infekcji- profesor Romuald Dębski (podano za artykułem „Rewolucja witaminowa. Może uchronić dzieci przed wadami serca” z dn.11 sierpnia 2017)
Witamina D jest ważnym elementem budulcowym układu immunologicznego. Strunz, Ulecz siebie
Witamina D jest hormonem (naukowcy tak ją obecnie traktują) zapobiegającym insulinooporności, uszkodzeniom nerwów oraz osłabieniu układów odpornościowego i kostnego. S. Cohen „Cukrzyca bez lekarstw”
Wiadomo, że niedobory witaminy D są związane z chorobami autoimmunologicznymi takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty układowy, zapalenie jelit, stwardnienie rozsiane, zapalenie tarczycy typu Hashimoto oraz cukrzyca typu 1. S. Cohen, Tarczyca
Niedobór witaminy D blokuje konwersję T4 w T3*. na podstawie Suzy Cohen. Tarczyca
*T3, T4 – hormony tarczycy
„Stężenie rT3* zwiększa się pod wpływem niedoboru witaminy D”. Suzy Cohen, Tarczyca
*r T3- odwrócona trójodotyronina- biologicznie nieczynna postać hormonu tarczycy T3. Powstaje ona normalnie w naszym organizmie obok czynnej postaci hormonu. Jeśli obie postacie trójjodotyroniny są w fizjologicznej równowadze, procesy zależne od hormonów tarczycy zachodzą prawidłowo. (źródło: Alab- Laboratoria)
„Biorąc tabletki przeciw cholesterolowi, tracisz witaminę D i koenzym Q10* „. Suzy Cohen, Tarczyca
*koenzym Q10 (wymawiamy: ku 10), inaczej: ubichinon – bardzo ważny, niezbędny do życia organiczny związek chemiczny występujący w mitochondriach komórek roślinnych i zwierzęcych (także naszych- ludzkich). Jest odpowiedzialny za przenoszenie elektronów w łańcuchu oddechowym. Organizm wytwarza go w złożonym 17 etapowym procesie, o ile jest on zaopatrzony w zestaw 8-miu witamin (głównie z grupy B) i kilku pierwiastków. Łatwo wyobrazić sobie skutki braku choćby jednego z „surowców”. Jest arcyważny i stosowany w niektórych krajach w terapii zastoinowej niewydolności serca, kardiomiopatii rostrzeniowej, chromania przestankowego i wielu innych, niezwykle poważnych chorób serca oraz chorób mięśni szkieletowych.(przyp – red.)
„Śmiej się więcej, bo radość zwiększa wydzielanie endorfin i optymalizuje stężenie witaminy D”. Suzy Cohen, Tarczyca
„Przywrócenie właściwego poziomu witaminy D pozwala uporać się z wszelkimi chorobami autoimmunologicznymi. (na podstawie Suzy Cohen, Tarczyca)
„Witamina D leczy stany dominacji Th1 albo Th2”. Suzy Cohen, Tarczyca. (Informacja ważna dla specjalistów)
WYSTĘPOWANIE WITAMINY D
Tran
Olej lniany
Olej z rekina
Grzyby
Ryby
Masło
Smalec
Jaja
mleko krowie spożywcze 3% tłuszczu
mleko kozie
mleko sproszkowane
margaryna
wątroba barania
cielęcina chuda
śledź
sardynka
węgorz
łosoś
pikling
koperek zielony
pieczarka
– WITAMINA „E” –
Tokeferol
Rozpuszcza np.̨ w olejach, w eterze, alkoholu, nie rozpuszcza się w wodzie i nie rozpada w temperaturze do 120 stopni.
Należy do grupy witamin wchłaniających się przez skórę.
ZDROWOTNE SKUTKI LUB OBJAWY NIEDOBORÓW
zanik macicy u kobiet
bezpłodność
poronienie nawykowe
zmiany zwyrodnieniowe i zanik łożyska
zatrucia ciążowe
Poronienia
Problemy z zębami i kośćmi
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
„Porównując poszczególne braki witaminowe między sobą̨, z łatwością̨ zorientujemy się, że na ten lub inny objaw chorobowy zewnętrzny składa się brak dwu lub więcej witamin”. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
Bez tej witaminy (witamina E -przyp. red) leczenie gruźlicy jest ogromnie utrudnione. W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
stosując dostawę naturalnej witaminy E, osiągnięto poważne wyniki w leczeniu chorób naczyniowo-sercowych, zapalenia mięśnia sercowego osierdzia. W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
W leczeniu ran i obrażeń skórnych witaminę̨ E można stosować również zewnętrznie, ponieważ należy ona do grupy witamin wchłaniających np. przez skórę. W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
„Wchodzi w skład błon komórkowych i lizosomalnych stabilizując ich strukturę”. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Pierwsze objawy przedklinicznego niedoboru substancji odżywczych mają często charakter psychologiczny. J.F. Balch (jednocześnie w ten sposób organizm sygnalizuje niedobory, jeśli można tak to ująć- przyp. red.)
Witamina E jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu umięśnienia ciała oraz płodności. Należy do naturalnych antyoksydantów, wymiataczy wolnych rodników i nadtlenków. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Przyśpiesza wydalanie z organizmu toksycznych nitrozoamin i składników dymu tytoniowego. Różański, Medycyna dawna i współczesna
„Ochrania i przedłuża działanie witaminy A i witaminy F”. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Witamina E powinna być przyjmowana wraz z witaminą C. Strunz, Ulecz siebie
Witamina E hamuje stany zapalne i bóle. Strunz, Ulecz siebie
Poza właściwościami antyoksydacyjnymi witamina E ma wpływ na procesy gojenia i naprawy uszkodzonych tkanek i ogranicza ich bliznowacenie (wytłuszczenie- red) J. F. Balch, Super antyoksydanty
WYSTĘPOWANIE WITAMINY „E”
mleko krowie 3% tłuszczu
żółtko jaja
masło śmietankowe
łój wołowy
smalec wieprzowy
tran
olej arachidowy
olej słonecznikowy
oliwa
margaryna
cielęcina chuda
wątroba wieprzowa
królik
pasztet wątrobowy
śledź
makrela
szczupak
jęczmień łuskany cały
owies łuskany cały
płatki owsiane
kukurydza – całe ziarno
pszenica – całe ziarno
ryż polerowany
manna
kiełki żytnie
kiełki pszenne
otręby pszenne
marchew
por
seler
cebula
koperek – nać
owoc papryki
pieczarka
jabłko
orzech laskowy
kiełki pszenne
oleje roślinne wytłaczane na zimno
sałata
– WITAMINA „F” –
Inaczej witamina FF, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, kwas arachidonowy plus kwas linolowy plus kwas linolenowy (podano za dr. H. Różańskim).
Czynnik przeciwzapalny.
Mieszanina nienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych, głównie: kwas linolowy (omega-6), alfa-linolenowy (omega-3), gamma-linolenowy (omega-6), arachidonowy (omega-6), dokozaheksaenowy = DHA (omega-3) i eikozapentaenowy = EPA (omega-3).
ZDROWOTNE SKUTKI LUB OBJAWY NIEDOBORÓW
Upławy
Poronienia
Niepłodność
Zaburzenia spermatogenezy
Zaburzenia oogenezy (proces powstawania i dojrzewania komórek jajowych- przyp. red)
Wady rozwojowe płodu (jeśli niedobór wystąpi w czasie ciąży) (wg H. Różańskiego)
Skłonność do ropnych zmian w skórze
Zaburzenia hormonalne
Zahamowanie wzrostu
Zahamowanie rozwoju
upośledzenie procesów regeneracji tkanek
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
Nazwa Witaminy F pochodzi od Fatty Acids (kwasów tłuszczowych). Różański, Medycyna dawna i współczesna
Nie każdy katalizator jest witaminą, ale każda witamina jest katalizatorem. W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
Awitaminoza może mieć dwie przyczyny: l – monotonne wyżywienie, w którym brak było artykułów wielowitaminowych i 2 – złe trawienie, w wyniku; którego organizm nie przyswajał sobie odpowiednich składników wyżywienia, m.in. właśnie witamin. Poprzęcki (jest też przyczyna trzecia: jedno i drugie- przyp. red)
Kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają poziom LDL i trójglicerydów we krwi, zmniejszają agregację płytek krwi i obniżają ciśnienie krwi. J.F. Balch, Super antyoksydanty
WYSTĘPOWANIE WITAMINY „F”
olej z kiełków pszennych
olej lniany
olej makowy
olej sezamowy
oliwa
tran
w małych ilościach w maśle
w małych ilościach w smalcu
olej czarnuszkowy
olej winogronowy
olej sojowy
olej wiesiołkowy
olej ogórecznikowy
olej krokoszowy
olej arachidowy
olej dyniowy
olej migdałowy
nasiona słonecznika
nasiona dyni
orzechy
nasiona ostropestu
olej z pestek porzeczki
olej rokitnikowy
olej lniany
olej winogronowy
oleje z orzechów
oleje z ryb i ssaków morskich
– WITAMINA „K” –
Zespół witamin zwanych przeciwkrwotocznymi
Nie są odporne na gotowania. Rozpuszczają się w oleju, eterze i spirytusie
ZDROWOTNE SKUTKI LUB OBJAWY NIEDOBORÓW K
żółtaczka (nawet u noworodków)
brak protrombiny we krwi, zarówno u noworodków, jak i w ciąży
Porównując poszczególne braki witaminowe między sobą̨, z łatwością̨ zorientujemy się, że na ten lub inny objaw chorobowy zewnętrzny składa się brak dwu lub więcej witamin. W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
Pierwsze objawy przedklinicznego niedoboru substancji odżywczych mają często charakter psychologiczny. J.F. Balch (jednocześnie w ten sposób organizm sygnalizuje niedobory, jeśli można tak to ująć- przyp. red.)
Nie każdy katalizator jest witaminą, ale każda witamina jest katalizatorem. W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
Awitaminoza może mieć dwie przyczyny: l – monotonne wyżywienie, w którym brak było artykułów wielowitaminowych i 2 – złe trawienie, w wyniku; którego organizm nie przyswajał sobie odpowiednich składników wyżywienia, m.in. właśnie witamin. W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo (jest też przyczyna trzecia: jedno i drugie- przyp. red)
WYSTĘPOWANIE WITAMINY „K
masło śmietankowe
wątroba cielęca
kura
owies łuskany cały
kukurydza całe ziarno
otręby pszenne
ziemniak
seler
kalafior
koperek zielony
pomidor
fasola szparagowa
groch zielony
pieczarka
poziomka
SKŁADNIKI MINERALNE
– WAPŃ –
OBJAWY NIEDOBORÓW WAPNIA
Krzywica u dzieci
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
Witamina D usprawnia wchłanianie wapnia z jelit do krwi oraz z krwi do kości (zwiększa mineralizację kości). H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Witamina D oraz wapń chronią nas przed chorobą występującą najczęściej w starszym wieku, jaką jest osteoporosis, czyli zrzeszotowienie kości. Osteoporosis objawia się zgarbioną sylwetką, łatwą łamliwością kości, bólami kości i utratą wagi. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Stałe przyjmowanie go (wapnia- przyp. red.) w pokarmach jest niezbędne w każdym wieku, a szczególnie ważne jest dla dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i matek karmiących. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Wapń w pożywieniu naszym otrzymujemy przeciętnie w dostatecznych częściach, zapotrzebowanie organizmu ludzkiego jest większe w końcowym okresie ciąży, gdy dochodzi do 0,6 g wapnia dziennie oraz u dzieci przed przyjściem na świat i w niemowlęctwie, a zmniejsza się z wiekiem, w miarę̨ jak coraz wolniej człowiek rozwija się fizycznie. **W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
Po dwudziestym roku życia staje się prawie zbędne, w każdym razie nie wchodzi już w grę̨ konieczność większych dostaw (wapnia- przyp. red.), skoro jest ono jednym z podstawowych budulców naszych kości. Po 40 roku życia nadmiaru wapnia, przejawiającego się np. w rozdęciu żył i stopniowym ich sztywnieniu, należy się raczej obawiać́, gdyż staje się on częściowo przyczyną miażdżycy i wielu innych niekorzystnych zmian kostnych, jak osteofity*i zmiany reumatyczne. **W. Poprzęcki, Ziołolecznictwo
*osteofity – zmiany patologiczne trzonów kręgowych, narośla kostne (przyp. red.)
**autor poglądów tak oznaczonych prezentuje pogląd z pozoru odmienny od pozostałych poglądów tu przedstawionych i raczej podkreśla ostrożność i rozwagę w suplementacji wapniem w obliczu dużej dostępności produktów spożywczych bogatych w wapń w naszych warunkach. Prace i publikacje poświęcone np. roli krzemu w organizmie zdają się iść w podobnym kierunku, co w niczym nie umniejsza znaczenia roli wapnia. Niektóre badania sugerują potrzebę naturalnego uzupełniania niedoborów krzemu (także witaminy D) m.in. dla lepszego przyswojenia (wykorzystania) już spożywanych produktów bogatych w wapń. (przyp. red)
W bliskim sąsiedztwie tarczycy znajduje się para innych gruczołów, które wytwarzają hormony zarządzające zawartością wapnia we krwi i w kościach. „Tarczyca”. Suzy Cohen
Wielu lekarzy i wiele czasopism medycznych nadal radzi, by zażywać wapń lub spożywać produkty mleczne, które zawierają szczególnie duże ilości wapnia, aby w ten sposób zrobić coś dobrego dla naszych kości. Może to być fatalne w skutkach, ponieważ kości potrzebują o wiele więcej niż tylko wapń. Jeżeli będą one otrzymywać wyłącznie ten minerał, mogą nawet ulec osłabieniu! M Senderski
POKARMOWE ŹRÓDŁA WAPNIA
ser biały
kakao
mleko krowie
żółtko jaj
ryż
kapusta
groch
szpinak
fasola biała
śmietanka
sery żółte
mleko kozie
mleko proszkowane
śmietanka
sery topione
łosoś
czekolada
herbata
MIKROELEMENTY I WITAMINY NIEZBĘDNE DLA ZDROWYCH KOŚCI (ORAZ ZĘBÓW)
wapń
cynk
bor
krzem
miedź
magnez
kwas foliowy
witamina B6
witamina B12
witamina C
witamina D
witamina K
– KRZEM –
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
„Wchłanianie krzemu w przewodzie pokarmowym ograniczają błonnik, magnez i fluorki”. J. Górnicka
„Ilość krzemu w narządach maleje wraz z wiekiem”. J. Górnicka
„Krzem to pierwiastek mineralny, który w największych ilościach można znaleźć w grasicy, nadnerczach i przysadce mózgowej, a także płucach, mięśniach i krwi. Organizm zawiera około 7 g tego pierwiastka – to więcej niż żelaza i miedzi”. J. Górnicka
„Krzem odpowiada za kondycję włosów i paznokci. Wspomaga także leczenie stanów zapalnych skóry, trądziku pospolitego i różowatego oraz przyspiesza regenerację naskórka, gdyż bierze udział w syntezie kolagenu, elastyny i kwas hialuronowego – podstawowych składników budujących skórę”. (portal www.poradnikzdrowie)
„Krzem odgrywa także ważną rolę w tworzeniu się struktur kości, tkanki łącznej i chrząstek. Dlatego po zabiegach chirurgicznych na kościach zaleca się stosować krzem, by przyspieszyć ich zrosty. Ponadto poleca się go w chorobach zwyrodnieniowych stawów i krzywicy”. (portal www.poradnikzdrowie)
„Ten pierwiastek mineralny zalecany jest również w profilaktyce miażdżycy, gdyż odpowiada za elastyczność i przepuszczalność naczyń krwionośnych. Poza tym zapobiega odkładaniu się w ścianach naczyń krwionośnych blaszki miażdżycowej”. (portal www.poradnikzdrowie)
„Krzem odgrywa także ważną rolę w detoksykacji organizmu, gdyż pomaga usunąć złogi. Poza tym współczesna fitoterapia poleca jego stosowanie na poprawienie pracy wydzielniczej nerek, zwalczenie stanów zapalnych (np. dziąseł) i w profilaktyce oraz leczeniu niektórych chorób układu oddechowego (np. astmy oskrzelowej). W medycynie naturalnej krzem jest także środkiem na raka, gdyż zwalcza komórki nowotworowe. Podobno na terenach bogatych w krzem, a także magnez, rzadziej występują nowotwory”. (portal www.poradnikzdrowie)
„Skóra (i wyrastające z niej włosy i paznokcie) jest ostatnim w kolejce organem otrzymującym składniki odżywcze – jeśli skóra, włosy i paznokcie nie są w doskonałej kondycji, to możemy sobie tylko wyobrazić jak bardzo w tym momencie wygłodzone są nasze narządy wewnętrzne! „(za portalem www.akademiawitalnosci)
„U ludzi związki krzemu utrzymują właściwą elastyczność naskórka, błon śluzowych oraz odporność tkanki łącznej i kości, regulują przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, ograniczają odkładanie się na nich związków tłuszczowych, a także wpływają korzystnie na pracę hormonów ludzi starszych”. M.E. Senderski
„Krzem jest obecny i potrzebny wszędzie tam, gdzie trwa wzrost lub regeneracja”. (za portalem www.akademiawitalnosci)
„Rozpuszczalna krzemionka wchłania się̨ w przewodzie pokarmowym i gromadzi w rożnych tkankach, jak skóra, błony śluzowe, ściany naczyń krwionośnych, tkanka płucna, krwinki czerwone i trzustka. Stosunkowo dużo krzemionki zbiera się̨ w miejscach uszkodzonych, jak rany, ubytki skórne, wapniejące ogniska gruźlicze i blizny pooperacyjne. Rozpuszczalna krzemionka odgrywa w moczu rolę jednego z najważniejszych koloidów ochronnych.” Dr. hab. Aleksander Ożarowski
„Związki krzemu oraz flawonoidy i sole wpływają̨ na przemianę̨ materii (regulująco), zmniejszają̨ przepuszczalność śródbłonków naczyń krwionośnych, utrzymują̨ odpowiednią elastyczność naskórka i nabłonka, utrudniają̨ odkładanie cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych (działanie przeciwmiażdżycowe), wpływają̨ też regulująco na narządy wydzielania wewnętrznego, czyli układ dokrewny.” Dr n. biol. Henryk Różański
Stwierdzono, że w procesie regeneracji złamanych kości występuje w strefie uszkodzonej niemal 50-krotny wzrost zawartości krzemu. J. Aleksandrowicz, Ziołolecznictwo- poradnik dla lekarzy
Znaczne zmniejszenie zawartości krzemu w tkankach łącznych występuje w arteriosklerozie, a także w niektórych chorobach nowotworowych, gruźlicy i innych. Obserwowano m.in. zmiany zawartości kwasu krzemowego w komórkach krwi w przebiegu białaczki. J. Aleksandrowicz, Ziołolecznictwo- poradnik dla lekarzy
POKARMOWE ŹRÓDŁA KRZEMU
czosnek
szczypiorek
łuskane ziarna zbóż
skórki owoców
soczewica
fasola
daktyle
morele
rodzynki
pasternak
marchew
buraki
kukurydza
szparagi
chrzan
pietruszka zielona
ZIOŁA KRZEMIONKOWE
Poniższy fragment pochodzi w całości od Pana doktora Henryka Różańskiego. Uprzejmie prosimy autora o wyrozumiałość.
Zioła krzemionkowe, mimo iż znane od stuleci, popadły w niepamięć a ich wagę i znaczenie przywraca właśnie dr Różański.
Nie znaleźliśmy, jak do tej pory, równie wyczerpującego zarysu i podsumowania.
Od dawna w fitomedycynie panuje pogląd, że związki krzemu zapewniają prawidłową regenerację tkanki łącznej właściwej oraz są niezbędne dla utrzymania właściwej struktury nabłonków. Związki krzemu wywierają wpływ przeciwwysiękowy. Są niezbędne do syntezy i konglomeracji włókienek kolagenowych i elastynowych. Zapobiegają powstawaniu owrzodzeń na błonach śluzowych, kamieni i złogów w układzie moczowym oraz żółciowym, ponadto przeciwdziałają rozwojowi blaszek miażdżycowych w tętnicach. Wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Dlatego też polecano zioła krzemionkowe osobom chorującym na gruźlicę i permanentnie zapadającym na stany zapalne oskrzeli, opłucnej i płuc.
Zioła bogate w krzemionkę nie wystarczy zaparzyć. Konieczne jest gotowanie surowca przynajmniej przez 10 minut. Krzemionka długo rozpuszcza się w wodzie, jednakże po przejściu do wyciągu staje się koloidalna i łatwo przyswajalna. Na 1 szklankę wody należy wziąć 1-2 łyżki surowca. Odwar przyjmować doustnie 3-4 razy dziennie po 100-200 ml przez 2 tygodnie, następnie 200 ml dziennie przez wiele miesięcy. Zalecane jest zmienianie stosowanego zioła krzemionkowego co 3 miesiące.
Grupę ziół krzemionkowych określano jako Elastotropica – środki uszczelniające i stabilizujące nabłonek pęcherzyków płucnych, wzmacniające tkankę płucną, pobudzające regenerację (gojące) płuc.
Do surowców bogatych w krzemionkę należą
Herba Equiseti – ziele skrzypu
Herba Pulmonariae – ziele miodunki
Herba Galeopsidis – ziele poziewnika
Herba Galii – ziele przytulii
Herba Polygoni avicularis – ziele rdestu ptasiego
Herba Urticae – ziele pokrzywy
Rhizoma Graminis – kłącze perzu
Lichen islandicus – porost islandzki
Herba Boraginis – ziele ogórecznika
– CHROM –
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
„Chrom poprawia tolerancję glukozy” J.F. Balch
Obniża poziom insuliny J.F. Balch
Zwiększa skuteczność insuliny J.F. Balch
Objawy niedoboru chromu przypominają cukrzycę prof. dr hab. S. Wiąckowski
Wzrost stężenia insuliny pociąga za sobą nadmierne wydalanie chromu z moczem, co zwiększa niedobór tego pierwiastka i wspomaga rozwój choroby prof. dr hab. S. Wiąckowski
Pacjenci z cukrzycą na ogół wykazują znaczną poprawę przy podaniu chromu prof. dr hab. S. Wiąckowski, H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Wraz z witaminą B i niacyną chrom odpowiada za wchłanianie glukozy z krwi do komórek organizmu prof. dr hab. S. Wiąckowski, H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Spożywanie potraw o dużej zawartości cukrów prostych przyczynia się do bardzo dużych ubytków tego bardzo ważnego pierwiastka prof. dr hab. S. Wiąckowski
Chrom jest najlepiej wchłaniany, kiedy przyjmuje się go z pokarmem bogatym w witaminę „C” prof. dr hab. S. Wiąckowski
Natomiast preparaty zawierające węglan wapnia mogą utrudniać jego wchłanianie prof. dr hab. S. Wiąckowski
Żelazo, mangan, cynk, tytan i wapń hamują wchłanianie chromu prof. dr hab. S. Wiąckowski
Chrom jest potrzebny do prawidłowej aktywności insuliny. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
W przebiegu niektórych chorób może wystąpić niedobór chromu (zespołu zaburzonego wchłaniania, nowotwory, resekcje odcinków przewodu pokarmowego, niedokwaśność, przewlekłe infekcje objawiające się biegunkami, uporczywe wymioty, źle zbilansowane diety odchudzające). H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Główną rolą chromu jest ułatwienie absorbcji glukozy do komórek krwi. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Optymalne spożycie chromu może obniżać ryzyko zawału. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Chrom pomaga rozkładać tłuszcze. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Odgrywa niemałą rolę w zapobieganiu objawom hipoglikemii. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Największe ilości gromadzą się w nerkach, śledzionie, jądrach, a śladowe ilości w sercu, płucach, trzustce i mózgu. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Osoby starsze nie są zdolne do zatrzymywania tej ilości (chromu- przyp. red.), jaką zatrzymują osoby młode. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Objawy niedoboru chromu przypominają cukrzycę. Chory odczuwa odrętwienie i mrowienie palców u rąk i nóg, podnosi się stężenie cukru we krwi, występują choroby nerwów w obu kończynach, nietolerancja glukozy i zaburzenia koordynacji ruchów. Z biegiem lat w wyniku starzenia się stężenie chromu spada, a rośnie zagrożenie cukrzycą i chorobami serca. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Braki chromu mają zdecydowanie negatywny wpływ na organizm prof. dr S. Wiąckowski
Prawidłowa podaż chromu i cynku może być m.in. elementem profilaktyki przeciwcukrzycowej. J. Aleksandrowicz
Niedobór chromu blokuje konwersję T4 w T3*. na podstawie Suzy Cohen. Tarczyca
*T3, T4 – hormony tarczycy
POKARMOWE ŹRÓDŁA CHROMU
Groszek w strąkach
Ogórki
Produkty z soi
Cebula
Czosnek
Zielona żywność
Goździki
otręby
olej kukurydziany
pełne ziarno zbóż
kasze
ser
suszone śliwki
orzechy
owoce morza
wątroba
nerki
melasa
gruszka
cynamon
– MIEDŹ –
ZDROWOTNE SKUTKI LUB OBJAWY NIEDOBORÓW MIEDZI
zaburzenia mineralizacji kości i struktury chrząstek oraz tkanki łącznej właściwej
zaburzenia neurologiczne
brak koncentracji
opóźniony rozwój psychiczny
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
Jest niezbędna w procesie transportu żelaza, syntezy kolagenu, tworzenia mieliny w tkance nerwowej, syntezy DOPA, w przemianach amin, w syntezie melaniny, przy unieczynnianiu wolnych rodników. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Szczególnie dużo miedzi jest w wątrobie, mięśniach i mózgowiu. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Nadmiar miedzi wywołuje spadek hemoglobiny we krwi, uszkodzenie wątroby i nerek. Różański, Medycyna dawna i współczesna
POKARMOWE ŹRÓDŁA MIEDZI
Orzechy
Podroby
Borówki
Orzechy laskowe
Kawior
Ryby
Agrest
Wiśnie
– FLUOR-
ZDROWOTNE SKUTKI LUB OBJAWY NIEDOBORÓW FLUORU
Próchnica zębów
Możliwość osteoporozy
OSTRZEŻENIA
Przyjmowanie dużych ilości fluoru prowadzi do jego odkładania w układzie kostnym, kumulacji w skórze i wydzielania fluoru przez gruczoły łojowe oraz potowe. Doprowadza to do uogólnionego zatrucia fluorem, określanego mianem fluorozy. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Fluor może spowodować niedoczynność tarczycy. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Fluor nasila objawy trądziku oraz dermatoz. Przewlekłe stosowanie fluoru w nadmiernych ilościach powoduje przekształcenie się trądziku różowatego lub pospolitego w oporny na leczenie trądzik fluorowy. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Należy uważać i pilnować, aby małe dzieci nie połykały pasty fluorowanej podczas mycia zębów, gdyż może to spowodować bóle brzucha, biegunkę i zatrucie. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
Przyjmowanie tabletek fluorowych oraz past fluorowanych ma znaczenie zapobiegawcze jedynie w okresie tworzenia się i wapnienia związków zębowych, gdy czynne są adamantoblasty*, a więc u kobiet w ciąży (u płodu), u dzieci i młodzieży. Badania naukowe nie dowiodły, aby fluor przy zębach stałych hamował próchnicę zębów. Jest to biologicznie (fizjologicznie) niemożliwe. H. Różański. Medycyna dawna i współczesna
*adamantoblasty, inaczej ameloblasty – komórki szkliwotwórcze (przyp. red)
Fluor (F), podobnie jak selen, może być przy większych stężeniach czynnikiem patogennym, jakkolwiek w ilościach śladowych stanowi niezbędny składnik pożywienia. J. Aleksandrowicz
Nadmiar fluoru w ustroju prowadzi m.in. do odwapnienia kośćca, hipomagnezemii w surowicy, odkładania soli wapniowych w nerkach, mięśniach i płucach. J. Aleksandrowicz
Fluor jest jednym z najsilniejszych środków obniżających wydzielanie hormonów tarczycy. „Tarczyca”. Suzy Cohen (wytłuszczenie od red.)
Fluor lokuje się w szyszynce i hamuje wytwarzanie melatoniny, czyli hormonu potrzebnego do zapadnięcia w głęboką fazę snu. „Tarczyca”. Suzy Cohen
POKARMOWE ŹRÓDŁA FLUORU
Ryby
fasola
ziemniaki
marchew
szpinak
mleko
mąka pszenna
mięso
kapusta
sałata
rzeżucha
brokuły
– JOD-
ZDROWOTNE SKUTKI LUB OBJAWY NIEDOBORÓW JODU
Wole (powiększenie tarczycy- przyp. red.)
Kretynizm u noworodków
Niedoczynność tarczycy
Osłabienie zdolności zapamiętywania i kojarzenia
Zaburzenia cyklu miesięcznego
Utrudnione radzenie sobie ze stresem
Zamęt w głowie
Pogłębiony zespół napięcia przedmiesiączkowego
Poniższe symptomy niedoboru jodu podano za artykułem zamieszczonym na portalu Pracownia4:
stany depresyjne
trudności w połykaniu
sucha skóra
zmęczenie
wysoki poziom cholesterolu
chrypa, bóle gardła
bezpłodność
ospałość
nieregularne miesiączki
przedwczesna menopauza
opóźnienia w rozwoju dzieci (zespół nadpobudliwości ruchowej – ADD, całościowe zaburzenie rozwojowe – PDD* [autyzm dziecięcy, zespół Aspergera, zespół Hellera, zespół Retta] lub zespół Downa
*PDD- całościowe zaburzenie rozwoju (przyp. red)
Niedobór jodu w czasie ciąży może skutkować:
Poronienia
Obumarcia płodu
Przedwczesny poród
Wady rozwojowe płodu
Upośledzenie umysłowe
Wrodzony zespół niedoboru jodu u noworodka
Wady wrodzone dzieci
Objawy niedoborów hormonów tarczycy:
Ciągłe poczucie zmęczenia
Bladość suchość skóry
Spowolnienie czynności serca
Tendencja do obrzęków
Zaparcia
Nietolerancja zimna
Zmiana tonu głosu (związana z pogrubieniem się fałdów głosowych) (podano za www.poradnikzdrowie)
Nieuzasadniony przyrost masy ciała
Łamliwość włosów
Problemy z pamięcią
Zaburzenia miesiączkowania
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
Jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania gruczołu dokrewnego – tarczycy. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Organizm człowieka dorosłego zawiera 0,16-0,39 mmol jodu. Dużo jodu znajduje się w przysadce mózgowej, jajnikach, mięśniach (50%), gruczole tarczycowym (20%), skórze (10%) i kośćcu (7%). H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Jod służy do syntezy hormonu tarczycy – tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), regulatora procesów przemiany materii ustroju. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Tarczyca jest bardzo bogato unaczyniona. W ciągu godziny przepływa przez nią około 5 litrów krwi. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Niedobór jodu prowadzi (…) do utraty popędu płciowego, łysienia, zaparć i obrzęku strun głosowych (mowa ochrypła). H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Łatwo dostępnym źródłem jodu jest także wodny roztwór jodu w jodku potasu – płyn Lugola oraz spirytusowy roztwór jodu w jodku potasu – jodyna. Oba preparaty można zażywać profilaktycznie od czasu do czasu w dawce 5 kropli w mleku z miodem. (wytłuszczenie- red.) H. Różański *
*niektórzy autorzy podają, aby taka suplementacja była nie częstsza niż kilka razy w roku, np. raz na kwartał. Są też autorzy negujący suplementację jodem (przyp. red.)
Jod należy przyjąć również w razie katastrof związanych z reaktorami jądrowymi oraz bombami nuklearnymi, aby nie dopuścić do wychwytu pierwiastków promieniotwórczych (jodu radioaktywnego) przez tarczycę. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Permanentne spożywanie kalarepy czy brukselki może doprowadzić do niedoczynności tarczycy. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Hormony tarczycy zwiększają liczbę mitochondriów w komórce, zwiększają syntezę białek mitochondrialnych i liczbę grzebieni mitochondrialnych, przez co pobudzają oddychanie wewnątrzkomórkowe. Pobudzają transkrypcję, translację i fosforylację białek. Zwiększają ilość wydzielanej energii, w tym cieplnej. Pobudzają wzrost piersi u kobiet i produkcję mleka. Wzmagają katabolizm (rozkład) tłuszczów i węglowodanów. Nasilają popęd płciowy i wytwarzanie komórek płciowych. Przyśpieszają wzrost włosów. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Niektóre z nich (roślin z rodziny krzyżowych- przyp. red) uniemożliwiają̨ wiązanie jodu przez aminokwasy hormonów tarczycy. Spada przez to poziom aktywnej tyroksyny, następuje niedoczynność tarczycy i dalsze tego następstwa. W sposób umiejętny właściwości te mogą być wykorzystane w leczeniu nadczynności tarczycy. Należy jednak pamiętać, że osoby cierpiące z kolei na niedoczynność tarczycy powinny zachować ostrożność w spożywaniu roślin kapustnych (wytłuszczenie red.) oraz zażywaniu preparatów opartych na roślinach zawierających glikozyd 2-hydroksybutyleno-3-izotiocyjanianu (goitryna) =tiocyjaniany. Jeżeli ktoś lubi warzywa kapustne powinien zadbać o dostateczną podaż jodu w diecie, aby zapobiec potencjalnym skutkom ubocznym zaburzonego jodowania tyrozyny i tyroniny w tarczycy. (wytłuszczenie red.) H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Matki, którym w ciąży brakowało jodu, mogą nawet urodzić dzieci opóźnione umysłowo oraz z zaburzeniami wzrostu, słuchu i mowy. Tarczyca S.Cohen
Żeby możliwe było zapłodnienie i karmienie piersią, niezwykle ważny jest jod. Tarczyca S.Cohen
Najpoważniejsze przypadki niedoczynności tarczycy prowadzą czasem do kretynizmu (zespołu charakteryzującego się trwałym uszkodzeniem mózgu, opóźnieniem umysłowym, głuchoniemotą, spastycznością i niskim wzrostem. Tarczyca S.Cohen
Bezpłodność i poronienia to częste zjawiska u kobiet z niezdiagnozowaną chorobą tarczycy. Tarczyca S.Cohen
Obfite miesiączki oraz zespół napięcia przedmiesiączkowego są często związane z niskim poziomem hormonów tarczycy. Tarczyca S.Cohen
Niski poziom jodu przyprawia o lekką depresję. Tarczyca S. Cohen
Jod jest potrzebny do wytwarzania hormonów tarczycy. Tarczyca. S. Cohen
Jod nie tylko bierze udział w wytwarzaniu hormonów tarczycy, lecz także chroni narządy płciowe i może być przydatny w przypadkach bólu związanego z mastopatią*. Tarczyca. Suzy Cohen
*mastopatia- choroba włóknisto- torbielowata sutka, uważa w literaturze za stan przedrakowy (przyp. red.)
Odpowiednia ilość jodu może tchnąć w człowieka nowe życie, ale jego nadmiar może wywołać nadczynność tarczycy! „Tarczyca”. Suzy Cohen
Niedobór jodu blokuje konwersję T4 w T3*. na podstawie Suzy Cohen. Tarczyca
*T3, T4 – hormony tarczycy
Żeby możliwe było zapłodnienie i karmienie piersią, niezwykle ważny jest jod. Jego niedobory u ciężarnych łączą się z poronieniami, śmiercią płodu, przedwczesnymi porodami oraz wadami wrodzonymi dzieci. Matki, którym w ciąży brakowało jodu, mogą nawet urodzić dzieci opóźnione umysłowo oraz z zaburzeniami wzrostu, słuchu i mowy. Suzy Cohen. Tarczyca
Zagrożenia dla ciąży spowodowane chorobami tarczycy (a w szczególności niedoborami hormonów):
poronienia
martwe urodzenia
niepłodność
anemia matek
stany przedrzucawkowe (bardzo groźne- przyp. red)
odklejanie się łożyska
krwotoki poporodowe
wcześniejsze porody
niska waga urodzeniowa
deficyty rozwoju intelektualnego niemowląt
POKARMOWE ŹRÓDŁA JODU
ryby
skorupiaki morskie
ostrygi
węgorz
śledź
okoń
sardynki
makrela
łosoś
tran
ziemniaki
szparagi
marchew
bób
płatki owsiane
ryż
wieprzowina
szynka
masło
jaja
sery
mleko
pomarańcza
pomidor
żurawina
szpinak
cebula
rzeżucha
czosnek
– MAGNEZ-
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
Magnez aktywuje około 300 enzymów. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna, (wytłuszczenie -red.)
Regularne i dłuższe zażywanie magnezu w dawce 500 mg dziennie powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi do normy już w ciągu miesiąca. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna (najlepiej ze źródeł naturalnych- przyp. red)
Magnez zapobiega powstawaniu miażdżycy naczyń (wytłuszczenie- red.) i kamicy nerkowej (chodzi tu o kamienie powstające ze szczawianu wapnia). H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Magnez jest ważnym składnikiem budulcowym kości i zębów. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Uczestniczy w kształtowaniu prawidłowej pobudliwości nerwowo-mięśniowej. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
W ziołach jest dużo magnezu, gdyż wchodzi on w skład zielonego barwnika – chlorofilu (każda cząsteczka chlorofilu zawiera centralnie umieszczony atom magnezu). H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Przy niedoborze magnezu podawane leki antyarytmiczne stają się nieskuteczne. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Organizm człowieka zawiera około 1000 mmol (24 g) magnezu. W kościach zgromadzone jest 50% zawartości magnezu (wytłuszczenie red.), w płynie wewnątrzkomórkowym 45%, w płynie zewnątrzkomórkowym 5%. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna (ważne przy osteoporozie- przyp. red)
Warunkuje prawidłową mineralizację kości. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Do choroby serca przyczynia się niski poziom magnezu i potasu. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Przy niedoborze magnezu występuje często hipokaliemia (spadek potasu), który nie ustępuje przy podawaniu potasu; hipokalcemia (spadek wapnia) oporna na podawanie wapnia. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Zażywanie magnezu w postaci suplementów nie gwarantuje dostatecznej podaży magnezu. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Magnez w dużej mierze zapobiega osteoporozie, ponadto wspomaga procesy mineralizacji kości fosforanem wapnia. Niedobór magnezu powoduje wzrost wydalania wapnia z moczem oraz zmniejsza resorpcję wapnia do kości. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Jest niezbędny do produkcji energii w organizmie. S.Cohen, Tarczyca
POKARMOWE ŹRÓDŁA MAGNEZU
Pomidory
Kakao
Czekolada
Migdały
Banany
Rodzynki
Suszone śliwki
Makaron
Szczypior
Czosnek
Burak czerwony
Morele suszone
Daktyle suszone
Figi suszone
Orzechy włoskie
Sezam nasiona
Słonecznik nasiona
Fasola
Migdały
Mleko kozie
Mleko krowie
Jaja kurze
tofu
WSKAZANIA
napięcia przedmiesiączkowe
rzucawka porodowa
profilaktyka przedwczesnych porodów
profilaktyka szczawianowej kamicy nerkowej
NIEDOBORY MAGNEZU MOGĄ BYĆ SPOWODOWANE
podajemy za dr. H. Różańskim:
niedostateczną podażą magnezu w pokarmach
biegunki (niedostateczne wchłanianie magnezu z jelit do krwi)
stany zapalne jelit (niedostateczne wchłanianie magnezu z jelit do krwi)
nadmierna utrata z moczem, spowodowana chorobami nerek , podawaniem niektórych leków np. antybiotyków aminoglikozydowych, diuretyków (leków moczopędnych)
utratą magnezu z potem (gorączka, obfite pocenie się latem) lub mlekiem (u matek karmiących)
głodowanie
niedostateczne wchłanianie magnezu z przewodu pokarmowego na tle stanu zapalnego jelit, przewlekłego nieżytu jelit, utraty magnezu z żółcią lub z sokiem jelitowym,
nadmierna utrata magnezu z moczem – magnezuria (np. z powodu chorób nerek: tubulopatia, zespół Barttera, kwasica nerkowa; w wyniku zażywania leków moczopędnych i osmotycznie wymuszonej diurezy; hiperaldosteronizm, nadczynność przytarczyc, hipokaliemia, hiperkalcemia),
alkoholizm
permanentne przedawkowywanie insuliny (hipomagnezemia wskutek przemieszczania się magnezu z przestrzeni pozakomórkowej do przestrzeni śródkomórkowej)
laktacja, mlekotok (utrata magnezu z mlekiem)długotrwała hiperglikemia (przewlekły wzrost stężenia glukozy w krwi) różnego pochodzenia
nadmierne poty w przebiegu niektórych chorób, np. gruźlicy (utrata magnezu z potem),
przewlekłe zażywanie środków przeczyszczających
wymioty
zespół zaburzonego wchłaniania, jelita nadwrażliwego; zapalenie uchyłków jelita grubego
zespół jelita krótkiego
nowotwory
stan zapalny trzustki i wątroby
stany stresowe i długotrwałe depresje
– MANGAN-
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
Niedobór może zaburzać rozwój kości i narządów płciowych. J. Aleksandrowicz
Mangan jest potrzebny do wytworzenia najsilniejszego przeciwutleniacza, czyli dysmutazy ponadtlenkowej. Z tego enzymu korzystają mitochondria, które wytwarzają energię i dodają nam sił. „Tarczyca” Suzy Cohen
Mangan ogranicza odkładanie się tłuszczu w wątrobie i tym samym ogranicza powstawanie pewnych lipidów powodujących gromadzenie się tłuszczu na biodrach i udach. (opracowano na podstawie „Tarczyca” Suzy Cohen)
Pośrednio pomaga w zapanowaniu nad metabolizmem cukru. „Tarczyca” Suzy Cohen
POKARMOWE ŹRÓDŁA MANGANU
zielone liściaste warzywa
orzechy
nasiona
melasa
dynia
truskawki
hummus
cynamon
– MOLIBDEN-
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
Na obszarach z niedoborem molibdenu w glebie stwierdza się większe nasilenie próchnicy zębów, zrzeszotnienia kości, uszkodzeń stawów i zaburzeń w funkcjonowaniu gonad. J. Aleksandrowicz
Osoby cierpiące na otępienie oraz zaburzenia koncentracji mogą mieć niedobór tego minerału. „Tarczyca”. Suzy Cohen
POKARMOWE ŹRÓDŁA MOLIBDENU
Czosnek
Drożdże piwne
– POTAS-
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
Niedobór potasu powoduje gorsze utlenienie tkanek. J.F. Balch
Potas jest pierwiastkiem niezbędnym dla czynności nadnerczy – ważnych gruczołów wydzielania wewnętrznego, stanowiących podstawę zwalczania stresu. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Skoro niedobór potasu skutkuje niemiarowością serca, to silne choroby przebiegające z potami i odwodnieniem „wypłukują” potas, a wtedy choruje także serce (potrzebne źródło)
Zbyt dużo płynów, leki moczopędne (w tym- ziołowe) obniżają poziom potasu (potrzebne źródło)
Do choroby serca przyczynia się niski poziom potasu i magnezu. J.F. Balch, Super antyoksydanty
POKARMOWE ŹRÓDŁA POTASU
Nabiał
Ryby
Owoce
Warzywa strączkowe
Mięso
Drób
Warzywa
Pełne ziarna
Morele
Owoce awokado
Banany
Palona melasa
Drożdże piwne
Daktyle
Glony morskie
Figi
cebula
Suszone owoce
Czosnek
Orzechy
Ziemniaki
Rodzynki
Dynia olbrzymia – pestki
Grzyby drożdżopodobne
Otręby pszenne
Migdały
Buraki
Marchew
Seler
Figi suszone
Banany
Kapusta biała
Kalafior
Sałata
Szpinak
Pomidory
Morele
Awokado
Suszone owoce
Poziomka pospolita
– SÓD-
OBJAWY NIEDOBORU SODU
Zaburzenia równowagi kwasowo- zasadowej płynów w organizmie
– CYNK-
OBJAWY NIEDOBORU CYNKU
Utrudnione gojenie ran
Utrata łaknienia
Zaburzenia rozwoju płciowego
Osłabienie wzrostu
Pogorszenie łaknienia
Złe gojenie się ran
Zaburzenia smaku
Zaburzenia zapachu
Zaburzenia wzroku
Zaburzenia słuchu
Pojawienie się białych plamek na paznokciach
Letarg umysłowy
Zahamowanie czynności gruczołów płciowych
Wypadanie włosów
Zaburzenia odczuwania smaku lub zapachu, częste w ciąży
Opóźnione dojrzewanie dzieci
Niedorozwój narządów płciowych
Nadmierne gromadzenie trójglicerydów i w efekcie otyłość
Rogowacenie skóry
Zaburzenia prawidłowego rozwoju układu nerwowego
Przerzedzanie się włosów
Problemy z gojeniem się ran
Różne objawy typowe dla niedoczynności tarczycy
Wydłużenie prostaty
Zaburzenia płodności
Białe kreski na paznokciach
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
Cynk wpływa na cały układ hormonalny i wszystkie gruczoły, w tym gruczoł krokowy. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Cynk wywiera wszechstronny wpływa na ciało. J.F. Balch, Super antyoksydanty
CYNK JEST PODSTAWĄ PONAD 200 ENZYMÓW w tym dysmutazy podtlenkowej (SOD) i enzymów odpowiedzialnych za produkcję DNA i RNA (wytłuszczenie od red.). J.F. Balch, Super antyoksydanty
„Cynk pobudza układ odpornościowy na poziomie komórkowym i zwiększa liczbę limfocytów T”.J.F. Balch, Super antyoksydanty
Jest niezbędny do wzrostu wszystkich komórek J.F. Balch*
Cynk może nawet wyleczyć owrzodzenie żołądka. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Przyjmowanie cynku znamiennie opóźnia utratę wzroku (z powodu zwyrodnienia plamki żółtej- przyp. red). J.F. Balch, Super antyoksydanty
Bez cynku aminokwasy nie staną się białkami dr U. Strunz
75% cynku w krwi znajduje się w erytrocytach (krwinkach czerwonych). H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Dużo cynku zgromadzone jest w trzustce, gruczole krokowym, błonie śluzowej żołądka i kośćcu. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Pierwiastek ten (cynk-przyp. red.) jest niezbędny do uruchomienia rezerw witaminy A z wątroby, utrzymania w prawidłowym stanie skóry, włosów i paznokci. (wytłuszczenie- red.) H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Cynk wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Niski poziom cynku obserwowany jest u osób cierpiących na bulimię (wilczy głód) oraz paradontopatie (choroby przyzębia). H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Dużo cynku człowiek traci podczas pocenia się, ciężkiej pracy fizycznej, uprawiania sportu. R (w trakcie ciężko przebiegających, obłożnych chorób z nadmierną potliwością- przyp. red)
Niedobór cynku występuje przy marskości wątroby, chorobie Leśniowskiego, biegunkach, acrodermatitis enteropathica (zespół Brandta, zespół Danholta- Clossa- przyp. red), wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego (colitis ulcerosa) [wytłuszczenie- red.]. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Niedobór cynku w okresie rozwojowym u dzieci prowadzi do opóźnionego dojrzewania i niedorozwoju narządów płciowych. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowanie hormonu wzrostu, insuliny i gonadotropin. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Cynk jest składnikiem około 200 enzymów (np. dehydrogenaz). H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Niedobór cynku wywołuje nadmierne gromadzenia trójglicerydów i w efekcie otyłość. H. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Ze wszystkich składników mineralnych w największej ilości w tkankach oka występuje cynk, ale u osób w wieku podeszłym stwierdza się jego niedobór. (…) Cynk występuje w nasionach dyni i słonecznika. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Cynk konserwuje insulinę. Strunz
Cynk jest potrzebny organizmowi, by zbudować z aminokwasów faktycznie kompletny układ immunologiczny. Strunz
Cynk odgrywa centralną rolę i stymuluje syntezę nowych komórek kości. Strunz
Zdrowe kości potrzebują obok wapnia również mikroelementów jak cynk, bor, krzem i miedź, kwas foliowy, witaminy B6, B12, C, D, K, a także magnez. Strunz
Cynk jest silnym antyoksydantem, a także pierwiastkiem nadzwyczaj ważnym dla całego metabolizmu insuliny. Zapobiega uszkodzeniu komórek trzustki. Wpływa regulująco na poziom insuliny w obu typach cukrzycy i sprzyja gojeniu ran, co jest szczególnie ważne u chorych na cukrzycę. J.F. Balch, Super antyoksydanty
*zwracamy szczególną uwagę na informacje oznaczone tym znakiem- przyp. red.
Po uzupełnieniu cynku wyrównuje się czynność tarczycy, dzięki czemu dzieci zaczynają prawidłowo rosnąć. J.F. Balch (cytat dot. rozwoju dzieci urodzonych z zespołem Downa – przyp. red)
Deficyt cynku w diecie zaburza rozwój ośrodkowego układu nerwowego oraz gonad. Cynk przyspiesza regenerację trudno gojących się ran i wrzodów, działa także korzystnie przy zmianach miażdżycowych. J. Aleksandrowicz
Właściwa ilość cynku w ustroju jest niezbędna dla prawidłowej odporności, a także funkcji komórek nerwowych i płciowych, oraz dla przebiegu procesów chrząstnienia, kostnienia i keratynizacji.J. Aleksandrowicz
Prawidłowa podaż chromu i cynku może być m.in. elementem profilaktyki przeciwcukrzycowej. J. Aleksandrowicz
Deficyt cynku wywołuje również zaburzenie wzrostu i rozwoju ośrodkowego układu nerwowego i gonad oraz zmniejszenie sprawności układu immunologicznego. J. Aleksandrowicz
Cynk jest niezbędny, aby przekształcić T4 w T3* w wątrobie i nerkach. (na podstawie „Tarczyca”. Susy Cohen)
*T4, T3 – hormony tarczycy
Niedobór cynku upośledza aktywność enzymów aktywizujących hormony tarczycy. Skutkuje to uczuciem zmęczenia i wywołuje objawy niedoczynności tarczycy. (opracowano na podstawie „Tarczyca” Suzy Cohen
Badanie na ludziach wykazało, że suplementacja (uzupełnienie- przyp. red.) cynku przywraca normalne funkcje tarczycy u pacjentów z niedoczynnością. Tarczyca. Susy Cohen
Cynk bierze udział w trzystu procesach metabolicznych w organizmie. Suzy Cohen, Tarczyca
Trudno przedawkować cynk, jeśli ktoś pozyskuje go z pożywienia. Suzy Cohen, Tarczyca
Przyjmowanie doustnych środków antykoncepcyjnych zmniejsza zapasy cynku, a to upośledza przetwarzanie T4 w T3* (Suzy Cohen, Tarczyca)
*T3, T4 – hormony tarczycy
POKARMOWE ŹRÓDŁA CYNKU
Czosnek
cebula
Nasiona zbóż przygotowane do jedzenia (np. nasiona owsa- owsianka -przyp. red)
Gicz wołowa
Ostrygi surowe
Kiełki pszenicy
Fasola
Grzyby
Śledź
Owoce morza
Podroby
Kura
Konina
Wołowina
Papryka cayenne
pestki dyni
pestki arbuza
pestki słonecznika
orzechy włoskie
pietruszka
szczypiorek
– SELEN
OSTRZEŻENIA
Nie należy samodzielnie suplementować selenu, ponieważ jego zbyt duże stężenie w organizmie może mieć groźne skutki uboczne. (za portalem www.poradnikzdrowie)
Niedobór selenu wiąże się także z dysfunkcją tarczycy. (za portalem www.poradnikzdrowie)
Dzieci urodzone przez matki z niedoborem selenu i jodu są bardziej narażone na kretynizm – wrodzoną chorobę powodującą niedorozwój umysłowy i fizyczny. (za portalem www.poradnikzdrowie)
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
Badania wykazały, że chorobie serca towarzyszy niedobór peroksydazy glutationowej, związany z niedostateczną ilością selenu, koniecznego do jego produkcji. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Selen zmniejsza o połowę ilość cholesterolu przygotowanego do wytworzenia blaszek miażdżycowych. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Przy dostatecznej ilości selenu (…) nie ma warunków do powstania choroby sercowo- naczyniowej. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Dodanie selenu (do witaminy E i cynku- przyp. red.) powoduje zmniejszenie powiększonego gruczołu krokowego. J.F. Balch, Super antyoksydanty
W badaniach laboratoryjnych (w probówkach) stwierdzono zahamowanie wzrostu HIV w obecności selenu. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Wydaje się, że jeszcze inne wirusy wywołują chorobę w przypadku niedoboru selenu, jak wirus zapalenia wątroby typu „B” Balch
Obniżony poziom selenu stwierdzono w przebiegu chorób nowotworowych, łuszczycy, choroby wieńcowej, zawału serca, reumatoidalnego zapalenia stawów. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Wchłanianie selenu zwiększają: metionina, cysteina, witamina E, witamina A, tran, witamina C. Z tymi też substancjami selen wykazuje synergizm farmakologiczny. Różański, Medycyna dawna i współczesna
Selen jest m.in. aktywatorem peroksydazy glutationu, wykazuje również synergizm z witaminą E. J. Aleksandrowicz
Fluor (F), podobnie jak selen, może być przy większych stężeniach czynnikiem patogennym, jakkolwiek w ilościach śladowych stanowi niezbędny składnik pożywienia. J. Aleksandrowicz
Selen wspomaga wytwarzanie i wykorzystywanie hormonów tarczycy. Tarczyca. Suzy Cohen
Niedobory selenu wywołują obniżenie poziomu T3, co w skrócie oznacza, że pacjent ma niedoczynność w sensie klinicznym, choć wyniki badań są w normie. Tarczyca. Suzy Cohen
Ten minerał jest potrzebny do zrównoważenia nadmiernej aktywności tarczycy wywołanej stresem. Tarczyca. Suzy Cohen
Niedobór może spowodować podwyższenie poziomu rT3*, który wywołuje senność. Tarczyca. Suzy Cohen
*rT3 – Odwrócona trójjodotyronina (odwrotna T3, reverse T3) to hormon tarczycy (przyp. red)
Selen może znacząco obniżyć poziom prozapalnych cytokin. (…) Stany zapalne ograniczają aktywność hormonów tarczycy. Tarczyca” Suzy Cohen
Selen jest tak ważny dla zdrowia tarczycy, że jego niedobory mogą zagrozić jej nowotworem! „Tarczyca”. Suzy Cohen
Niedobór selenu blokuje konwersję T4 w T3*. (na podstawie Suzy Cohen. Tarczyca)
*T4, T3 hormony tarczycy
Apel od redakcji: nie wstydźmy się spożywać podtrzymujących życie: czosnku i cebuli! Bycie zdrowym to powód do dumy zamiast wstydu.
POKARMOWE ŹRÓDŁA SELENU
Mięso
Ryby
Różne ziarna
Drożdże
Brokuły
Morszczyn
Cebula
czosnek
Melasa
Sery
skorupiaki
Kapusta
Seler
Szpinak
Orzechy
– ŻELAZO –
OSTRZEŻENIA
Uważa się, że nadmiar żelaza (…) stanowi znaczący czynnik ryzyka w miażdżycy, prowadzącej do zawału serca i udaru mózgu. J.F. Balch*
* (stanowi to jeden z powodów, aby nie nadużywać wszelkich preparatów i surowców ziołowych, w szczególności tych bogatych w żelazo, jak na przykład ziele i sok z pokrzywy- przyp. red)
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
Żelazo i miedź należą do pierwiastków niezbędnych dla człowieka, ale w nadmiernej ilości lub w postaci wolnej, nie w związkach chemicznych, działają jak utleniające wolne rodniki, co stwarza zagrożenie. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Niedobór żelaza blokuje konwersję T4 w T3*. na podstawie Suzy Cohen. Tarczyca
*T3, T4 – hormony tarczycy
Osoby z niedokwasotą nie pozyskują wystarczających ilości żelaza z pożywienia. Suzy Cohen. Tarczyca
POKARMOWE ŹRÓDŁA ŻELAZA
Szpinak
Groch
Fasola
Orzechy laskowe
Natka pietruszki
Pomidory
Agrest
Czereśnie
Wiśnie
Buraki
Żurawina
Czarne porzeczki
Zielone liściaste warzywa
WODA
(opracowano na podstawie książki Ray‘a Mears’a pt. „Bushcraft,” oraz publikacji autorstwa dr J. F. Balch’a)
Przypominamy najczęściej występujące objawy zbyt małej ilości wody w organizmie:
Pragnienie
Ból mięśni
Ból kości
Nudności przy próbie wysiłku
Wymioty
Zawroty głowy
Napady migreny
Bóle głowy zbliżone do tych po nadmiernym spożyciu alkoholu
Mrowienie w kończynach
Poirytowanie
Niemożność podejmowania właściwych decyzji
Wysychająca ślina
Pękające usta
Zredukowane wydalanie moczu
Uryna robi się ciemna
Utrata słuchu
Dezorientacja
Poważne skurcze i zesztywnienie stawów
utrata wzroku
Utrata świadomości
Zmęczenie
Bóle głowy w okolicy czołowej
I w dalszej kolejności:
Choroby nerek
Zaparcia
Zapalenie stawów
Choroby układu krążenia
Przeziębienia
Od redakcji:
Zwiększona podatność na infekcje
Wydłużony proces chorobowy – walki organizmu z infekcją
W OPINII WYBITNYCH ZNAWCÓW
Woda zwilża, pełniąc rolę smaru, wszystkie przesuwające się względem siebie powierzchnie wewnątrz ciała. Stanowi podłoże wszystkich procesów zachodzących w organizmie takich jak trawienie, wydalanie, krążenie, wchłanianie. Woda również przenosi substancje odżywcze w ciele rozcieńcza toksyny, wypłukuje zbędne produkty przemiany materii. Jest niezbędna do regulowania ciepłoty ciała. J.F. Balch, Super antyoksydanty
Odpowiednie nawodnienie ciała sprawia, że krew pozostaje rzadka, a silnie odwodnieni chorzy (zdrowi też- przyp. red) mają lepką, gęstą krew. Kardiologia metaboliczna. S. T. Sinatra
Dodaj do ulubionych